Mobiliteitsscan

Uit CROW Verkeersonderzoek
Versie door BeheerderMeetenWeet (overleg | bijdragen) op 19 okt 2018 om 15:07 (Met de scan kon eenvoudig de verschillende beleidsrichtingen verkend worden en met elkaar worden vergeleken op potentiele impact. Door de uitkomsten van de BBI te indexeren is een snel en goed vergelijkbaar inzicht verkregen in het oplossend vermogen van)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Mobiliteitsscan is een tool die inzicht geeft op het snijvlak van mobiliteit en ruimtelijke ordening. Het gaat dan om vragen zoals: wat is de huidige situatie, welke ontwikkelingen komen eraan, wat voor maatregelen zijn eventueel nodig, welke effecten zijn hiervan te verwachten? De Mobiliteitsscan ondersteunt verkeersprofessionals in dit proces. De scan geeft online inzicht in bereikbaarheid en laat visueel en cijfermatig de effecten van maatregelen zien. Zo draagt de scan effectief bij aan praktische en beleidsmatige verkeers- en mobiliteitsoplossingen.

Wat en hoe gemeten?

Hoe is de Mobiliteitsscan gebruikt? Om de potentie van de verschillende maatregelen te kunnen inschatten zijn de volgende gegevens nodig:

Wat heb je nodig? Databron in de scan 1. Inzicht in de reistijd met de auto Jaargemiddelde uit FCD (HERE) 2. OV reistijden Nationaal Verkeersmodel Goudappel Coffeng 3. Aantal verplaatsingen per auto Herkomst- bestemmingsmatrix verkeersmodel 4. Kwaliteitsoordeel Deur-tot-Deur Referentielijn waardoor deur-tot-deur vertraging

                        verplaatsingen	         tov gemiddelde kan worden beoordeeld

De scan biedt eenvoudig toegang tot deze verschillende databronnen. De huidige reistijden zijn standaard beschikbaar. Je kan kiezen uit verschillende bronnen: FCD data of modelsnelheden. De benchmark wordt bepaald op basis van jouw geselecteerde bronnen.

Daarnaast is inzicht in de samenhang tussen maatregelen, die leiden tot een aanpassing van de reistijd per modaliteit (auto/OV/fiets) en de vervoerwijzekeuze nodig. De scan hanteert een aantal op onderzoek en enquêtes vuistregels waarmee de vervoerswijzekeuze op basis van de reistijden voor auto/OV en fiets kan worden bepaald voor verschillende situaties. De Mobiliteitsscan combineert de data over het huidige verplaatsingsgedrag en de effecten van maatregelen. De scan berekent hiermee de routes van nieuwe verplaatsingen en bepaalt ook welke routes minder gebruikt worden voor autoverplaatsingen als bijvoorbeeld meer gebruik wordt gemaakt van de elektrische fiets.


Praktijkvoorbeelden


Verkennen beleidsopties Metropoolregio Amsterdam

Wat is de opgave? De Metropoolregio Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Milieu had behoefte aan een onderzoek waarbij verschillende beleidsopties voor het verbeteren van het mobiliteitssysteem in de regio met elkaar werden vergeleken. Welke beleidsoptie draagt nu het meeste bij aan het zeker stellen van de bereikbaarheid van deze regio?

Welke alternatieven zijn verkend? Met behulp van de Mobiliteitsscan zijn 10 “what-if” analyses uitgevoerd om de gevoeligheid van beleidsopties en autonome ontwikkelingen te verkennen. De volgende scenario’s zijn verkend:

Bestand:C:\Users\100149\OneDrive - CROW\Desktop\mob scan vb\metropoolregio adam\tabel 1.png

De 10 scenario’s zijn eenvoudig met de tools in de scan ingetekend en doorgerekend.

Bestand:C:\Users\100149\OneDrive - CROW\Desktop\mob scan vb\metropoolregio adam\intensiteitstoename.png

Figuur 4: Voorbeeld impact inzetten op E-bike op intensiteiten op het hoofdwegennet.

De volgende output van de scan is gebruikt om de alternatieven naast elkaar te zetten: • Sterk vertraagde ritten (geïndexeerd); • Vertragingsuren (geïndexeerd).

Daarnaast is de grafische uitvoer van de scan gebruikt om mogelijke effecten te illustreren (zie bijvoorbeeld figuur 5 met uitvoer over verbeterde lokale bereikbaarheid als gevolg van ITS maatregelen in de stad).


Bestand:C:\Users\100149\OneDrive - CROW\Desktop\mob scan vb\metropoolregio adam\BBI.png

Figuur 5: Voorbeeld van uitvoer op basis van de Bereikbaarheidsindicator

Wat was de conclusie? Met de scan kon eenvoudig de verschillende beleidsrichtingen verkend worden en met elkaar worden vergeleken op potentiele impact. Door de uitkomsten van de BBI te indexeren is een snel en goed vergelijkbaar inzicht verkregen in het oplossend vermogen van verschillende beleidsopties. [[Category:CROW]